Nyponlimpa
Ingredienser
2 dl dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl dinkelflingor
1 dl solroskärnor eller pumpakärnor
1 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa
0,5 dl ljus sirap
Pumpakärnor och dinkelflingor till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa mjölk, nyponsoppa och sirap i en stor bunke.
- Blanda alla torra ingredienserna i en annan bunke.
- Vänd ner de torra ingredienserna i vätskan och rör till en jämn smet.
- Pappra en brödform och häll i smeten, dekorera med pumpakärnor och dinkelfrön(jag använde bara solroskärnor)
Nyponsoppan ger smeten den lite oranga färgen. |
- Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Står att man ska ta temperaturen på brödet och att det ska vara mellan 95-98 grade i mitten. Men jag använde den gamla hederliga potatisstickan(Så hoppas det blir bra. Får återkomma om det imorgon)
- Låt brödet vila en stund i formen innan du lägger det på bänken/gallret för att svalna.
- När brödet är ljummet plastar du in det med plastfolie. Dra åt plasten hårt! Låt det svalna över natten, så blir brödet saftigare. (Gör det bara med bröd som är bakat på bikarbonat eller bakpulver. INTE NÄR DU BAKAR MED JÄST!)
![]() |
Blir spännande att se imorgon hur det blev! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar